IT-studier på universiteter i Norge

Skal du studere IT, har du massevis av studier å velge mellom. IT innebærer alt som blir lagret og formidlet i digital form – hvilket betyr at dette er et gigantisk tema. Den digitale utviklingen har vært revolusjonerende, og det meste foregår i dag elektronisk. Skal du betale regninger, gjøres dette i nettbank på den enheten du selv ønsker. Flere og flere nettsider benytter seg av digitale postkasser i stedet for å sende brev – for eksempel har Lånekassen og Altinn slike løsninger. Bedrifter og selskaper benytter digital informasjonsformidling i større og større grad. Den “digitale fremtiden” er ikke lenger i fremtiden, den er i nåtiden. Dermed er det ikke vanskelig å tenke seg til at man har litt å velge og vrake i når det kommer til IT-studier.

Dataingeniør

%d0%be%d0%b0101Den digitale verden kan ikke operere av seg selv, vi trenger kyndige eksperter innen fagfeltet. Og det er her dataingeniørene kommer inn. I tillegg til å jobbe med webutvikling, forskning, systemutvikling i form av programmering av programvare og hardwareutvikling, er en dataingeniør også en slags digital vaktmester. En dataingeniør skal sørge for å vedlikeholde samt drifte datasystemer, gi teknisk support og sørge for at informasjonssikkerheten holder standard. Om det er dette du drømmer om, finnes det en rekke universiteter som tilbyr studier. Blant annet tilbyr Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) en 3-årig bachelorgrad innen dette studiet. Her får du prøvd deg på å lage programvare, samt å utvikle systemer. Det tredje året av denne bacheloren, kan du enten spesialisere deg innen ett emne, eller så har du muligheten til å ta et semester i utlandet.

Animasjon

%d0%be%d0%b0102Animasjon er også et emne under IT-kategorien. Det er selvfølgelig også mulig å studere dette. For eksempel kan du ta en bachelor i animasjon på Høgskolen i Hedmark. Her blir du i løpet av de to siste årene tilbudt spesialiseringer innen 3D-modellering og 3D-animasjon, og du lærer grunnleggende kunnskaper som kan være svært nyttig i dataspillbransjen og reklamebransjen. Du kan også ta et årsstudium i 3D animasjon på Idefagskolen, dog det koster litt. På Møre Folkehøgskule kan du studere “Animasjon og Japan”, og her får du tilegnet deg forskjellige kunnskaper innen film, redigering og animasjon, samt at du får reise på en to ukers studietur til selveste Japan – animasjonskunstens hjemland.

Andre studier

Business og IT går hånd i hånd, og dette har Nord Universitet fått med seg! Her får du nemlig tilbud om en bachelor som samkjører begge deler. Her får du innsikt i hvordan bedrifter og selskaper kan forbedres på en nyttig og lønnsom måte ved hjelp av informasjonsteknologi. Du kan også studere digital markedsføring via Høyskolen Kristiania Nettstudier. Her vil du lære om blant annet digital økonomi og nettverkseffekter, og du utvikler en god digital kompetanse. Har du allerede en bachelor, og ønsker å ta en mastergrad, kan du for eksempel ta en master i anvendt informatikk. Her blir det lagt vekt på vitenskapelig teknikk, maskinlæring, forskning og temaer innen informasjonssystemer. Dersom du er interessert i dokumentbehandling, kan du ta et årsstudium arkiv og dokumentbehandling ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Her får du en teoretisk innsikt i hvordan arkiver blir opprettet, og anvendt, både i privat og offentlig virksomhet. Ønsker du å etterhvert blir IT-konsulent, finnes det en god del studier du kan velge mellom. Du kan for eksempel bruke utdanningen i business og IT til dette, samt studier innen informatikk. Du kan også ta en bachelor i programvareutvikling, programmering, kognitiv vitenskap, programvaredesign, IT og ledelse, IT og informasjonssystemer, informasjonssikkerhet, digitale medier og mye, mye mer.

Det er som sagt veldig mye å velge mellom dersom du brenner for dette emnet. Og satser du på et av disse studiene, finnes det haugevis av muligheter på arbeidsmarkedet, slik at du har en god del å velge mellom.